29. okt, 2012

59.døgnet

59 døgnet. Fire dager igjen til forventet fødsel. I natt er det kommet snø og vanligvis er dette helt topp for alle bikkjene. Iris, Gunnar og Kaisa har basa og kosa seg i nysnøen. Kiwi logra litt ekstra men hun ville heller inn igjen:) Tydelig det nærmer seg nå. Hun er tung og sover mye. Greit å være uthvilt for både Kiwi og meg til fødselen starter. Det er som regel et laaannnngt døgn med lite eller ingen søvn for noen av oss.

Fra 57 døgnet er valpene levedyktige om fødselen skulle starte opp for tidlig. Vi har valgt at så langt vi kan klare det skal en være hjemme med Kiwi så hun ikke stresser seg før fødsel. Mari er som regel veldig frivillig "barnepike" på kveldene så jeg kan få gått turer og trent litt med de andre. Kiwi skal ikke være med i bilen mer nå før fødsel så da blir det ingen flere skauturer på ei stund. Vi får heller rusle litt i nabolaget med henne nå.

Ellers er alt utstyr en trenger til valpefødsel i orden og funnet frem. Aviser til underlag i valpekassa. Gamle håndklær til tørking av valpene. Sløv saks (skal kokes ved behov) til å klippe navlestrenger om Kiwi blir for slapp. Heklegarn til å binde rundt navlestrengen for å stoppe blødinger. Også den skal evt kokes først. Heldigvis har jeg aldri hatt behov for å gjøre dette for dem. Tispene her har heldigvis alltid ordna alt sjøl med fødselen. En liten balje og varmeflaske til valpene når kassa skal vaskes etter fødselen. Vekt må også finnes frem så vi kan kontrollere valpenes vekt ved fødsel. Da er det bare å vente da...